Gyakran Ismételt Kérdések

Sok felszerelésre van szükségem az edzéshez?

Botot adunk. Idővel egy vívósisakot nem árt beszerezni (használt is teljesen jó), de eleinte azt is tudunk adni. A vastag és meleg ruhát amit néhány képen látsz szinte csak nemzetközi versenyen használjuk.


Mi a magyar neve?

Botharc, botvívás, bottal való küzdelem, botos küzdelem. Esetleg francia botvívás, francia botos küzdelem. A canne egyébként botot, sétapálcát jelent franciául. Mivel vannak más botvívós, botharcolós küzdősportok a legegyszerűbb talán nem lefordítani és canne-nak (ejtsd: kánn) hívni. De ha valakinek van jobb fordítás ötlete írja meg nekünk.


Fáj, ha a bottal megütnek?

Alig. Az erős ütés canneban szabálytalan. Ennek a sportnak minimális a sérülésveszélye.


Mire való az a sok elegáns de bonyolult technika? Miért nem lehet csak úgy odasózni a másiknak a bottal?

Hát a canne egy ilyen sport. A viszonylag kacifántos technikáknak az az érdekes eredménye hogy canneban sokkal könnyebb védekezni mint találatot bevinni. Mindegyik ütésnek van egy felvezető része amivel tulajdonképpen jelzed hogy most mit fogsz ütni, ezért a másik tud számítani rá. A legtöbb vívó sportban ez épp fordítva szokott lenni, azokban védekezni sokkal nehezebb mint találatot bevinni.


Fogom tudni ezt használni ha megtámadnak az utcán?

Van a cannenak canne defense, azaz önvédelmi canne része is. Ennek az alapjait is megtanuljuk az edzéseken. Ha van nálad egy esernyő, vagy esetleg egy bot amikor megtámadnak akkor annak jó hasznát tudod venni némi canne defense ismerettel. Ami ennél talán lényegesebb, minden küzdősport ad egy idő után egyfajta magabiztosságot, amivel könnyebben tudod kezelni a gázos helyzeteket, és ez nem feltétlen azt jelenti hogy mint Stallone apróra versz mindenkit. Azért azt is jó ha tudod, hogy a canne alapvetően már nem önvédelmi technika hanem egy nagyon szórakoztató versenysport.


Milyen alkat kell hozzá, vagy mit fejleszt leginkább?

Jó (laza és erős) lábak kellenek hozzá (a villámgyors lemenésekhez meg a sok ugráláshoz). Ezen kívül jó kézkoordináció és fifikás küzdőszellem. És persze mindenekfelett koncentrációs készség. Mindezek persze fejlődnek ha gyakorolsz.


Mi benne a legjobb?

Szép, kecses, elegáns. Küzdősport de nem verik be az orrod. Gyorssá és lazává tesz. Élvezetes.