Szabályok

Az alább található szabályok az egybotos versenyszerű canne szabályai. A szabálykönyv eredeti, francia formájában megtalálható itt. Az itt található szabályok nem ezen szabálykönyv fordítása alapján készültek, hanem úgy állítottam össze, hogy néhány délután leültem Xavier-val (a francia Apache klub vezetőjével), és közösen leírtuk a legfontosabb szabályokat angolul, majd ezeket lefordítottam magyarra. Természetesen elképzelhető hogy néhány szabály nem teljesen pontos, vagy hogy néhány fontos szabály kimaradt.

Az itt található szabályok 2018-ban lettek bevezetve, korábban korlátozóbb szabályok voltak, főleg a támadóállásra vonatkozóan. A régebbi, sziborúbb szabályokat megnézheted itt.

Érvényes (pontot érő) támadás

A támadás érvényes, ha

Megjegyzés

Néhány dolog ami engedélyezett, azaz a szabályok nem tiltják:

Érvényes védekezés

A prioritás-szabály

A prioritás-szabály (vagy parry and ripost – védekezés, visszatámadás szabály) arra való, hogy segítsen eldönteni mi történjen akkor amikor a két fél nagyjából egyszerre talál. A nagyjából egyszerre azt jelenti, hogy az egyik elkezd egy támadást és a másik is elkezd egyet még mielőtt az első a maga támadását befejezné és mindkét fél végig viszi a támadását és talál is.

Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni a prioritás-szabályt, akkor azt mondhatjuk a riposztoló (védekezésből visszatámadó) félnek prioritása van, s ha nincs riposztoló, akkor annak van prioritása aki előbb kezdte a támadást.

Pontosabban:

Egy küzdő fél az alábbi módokon nyerheti el a prioritást:

  1. Elindít egy armé mozdulatot miközben ellenfele épp nem támad

  2. Riposztol, azaz védekezik a bottal és egy folyamatos mozdulattal ugyanazon az oldalon ahol riposztolt azonnal visszatámad

  3. Elmozgással riposztol, azaz elmozog ellenfele ütése elől és az elmozgás után azonnal visszatámad

Egy küzdő fél az alábbi módokon veszítheti el a prioritását

  1. Befejezi a támadását

  2. A másik fél riposztol a támadására (l. fenti 2-es pont)

Ha a küzdelem során az A félnek prioritása van és a B félnek nincs prioritása és

A fentiekből az következik, hogy ha mindkét fél teljesen egyszerre indítja el az armé mozdulatot, akkor mindkettőnek prioritása van, ilyenkor ha a mozdulat végén mindkettő talál, akkor egyikük sem kap pontot.

Részben ehhez a szabályhoz tartozik; ha az egyik fél találatot kap, akkor tilos támadást indítania mindaddig, amíg nem sikerül ellenfele egy újabb támadását kivédenie (akár bottal akár elmozgással), vagy amíg egy bizonyos nem teljesen meghatározott idő (kb. egy támadásnyi idő) el nem telik.

Érdemes még itt megjegyezni, hogy a prioritás szabály nem tiltja a közbetámadást. Egyszerűen megfoglamazva, beletámadhatsz az ellenfeled támadásába, ha el tudod kerülni, hogy ő is eltaláljon.