Variációk

A Canne de Combat tulajdonképpen számos különböző botos technikát tartalmaz. A legelterjedtebb az egybotos canne, ennek van kiterjedt szabályrendszere, ebből rendeznek leginkább versenyeket, ennek a sportnak van európa és világbajnoksága. Van ugyanakkor több más oldalhajtása, kiterjesztése, változata a cannenak. Ezekből mutatunk be itt néhányat.

Double canne

A double canne egyszerűen azt jelenti, hogy egy bot helyett kettővel küzdünk. Két bottal persze jóval több a variációs lehetőség, és a koordináció is bonyolultabb. Az alábbi videón egy harcművészeti fesztivál keretében mutatják be a canne-t, a double canne-os rész 2.34-nél kezdődik.

Canne chausson

A canne chausson-ban egy bottal vívunk és mellette a francia-box rugótechnikáival rúgunk. Látványos és izgalmas forma ez, amiben tényleg az egész testedet kell tudnod használni.

Canne defense

A canne defense a canne önvédelmi részét jelenti. Ilyenkor szivacsbotokkal gyakorlunk és lényegében elhagyjuk a szabályokat, szinte bárhová és bárhogy lehet ütni. Villámgyors technikák ezek és nagyon jól fejlesztik a védekező készséget.

Baton

A baton hosszúbotos technikákat, illetve hosszú bottal való küzdelmet jelent. A XVIII. században Franciaországban különösen a vidéki tájakon a földművesek önvédelmi eszközként alkalmazták a hosszú (kb másfél méteres) botot. A parasztok, szegények legegyszerűbb fegyvereinek egyike volt, egy funkcionális fegyver, amit nagy hatékonysággal alkalmaztak. A Francia és Olasz hadseregben számos követője akadt. A forradalom után neves képviselők oktatják. A Savate termekben a Canne mellett a Batont is oktatják. A XIX.-ik század utolsó felében, a Batont felvették az amatőr vívószövetség és a Brit Katonai Testnevelési Főiskola tananyagába.

Mérete: 1,40-1,50 cm hosszú, keményfából vagy tömör nádból készül.

A Batont többnyire két kézzel fogják, de vannak technikák, amit csak egy kézzel használhatunk. A fogások változtatásával eltérő a távolság és a taktika. Támadásnál a küzdőterület "megtisztítására" lehet használni, ill. eltalálni a célt 1- 4m távolságból. A szúrást: egy mozzanaton keresztül végezték el, hogy erős és pontos legyen a találat.

Baton küzdelem (a fehér inges bácsi a küzdelem idején már elmúlt hetven éves, nézzétek meg milyen fürgén mozog!)

Baton bemutató